Lukijat

keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Puukon valmistus osa 2. Tuppi


                         Yhteistyössä Puukot.fi. Julkaistu Elamaaluonnossa.blogspot.com.

Yleisimmin käytetty tuppimateriaali on ehdottomasti nahka. Nahkaa on helppo työstää ja siitä saa kestävän tupen, joka kestää aikaa ja kulutusta. Tupen tarkoitus on suojata puukkoa kolhuilta ja käyttäjäänsä terän viilloilta. Tässä ohjeessa käymme läpi tupen valmistamisen naudan parkkinahasta. Näytämme lestan valmistamisen puusta, nahkan pehmentämisen, ompelun ja pintakäsittelyn. Pyrimme siihen, että kuvat ja kertomus olisi mahdollisimman selkeä ja antaisi hyvät eväät ensikertalaiselle.



Lestan valmistaminen


Lestan valmistaminen aloitetaan leikkaamalla vanerista kaksi aihiota. Vaneri sopii lestan tekoon hyvin. Vaneri on jäykkää ja sen työstäminen on kohtalaisen helppoa. Tästä syystä suosittelemme lestan valmistamiseen vaneria.


Paina puukkosi terä vanerin pintaan ja piirrä terän ääriviivat. 
Naputtele pienellä taltalla tai puukonterällä terän ääriviivoja myöten terän paksuinen ura. Huomioi, ettet yritä poistaa kerralla liian paksua siivua ääriviivoja myötäilevän uran sisäpuolelta. Vanerista irtoaa lastua helposti ja voi lohkaista koko vanerin, jos alkaa ahnehtimaan. Tämän jälkeen piirretään vaneriin haluttu lestan muoto kynällä ja sahataan ylimääräinen vaneri pois.
Valmiista lestan muodosta saat oivan mallikappaleen. Piirrä toinen samanmuotoinen vaneripala. Jälkimmäiseksi piirretty kappale liimataan ensimmäisen päälle kanneksi. Kannesta voi tehdä hieman ohuemman, kuin varsinaisesta lesta kappaleesta. Lopuksi kansi ja pohja liimataan yhteen. Valmiin kappaleen sivuja voi lopuks hioa hieman hiekkapaperilla sileämmiksi.

Saatavilla on myös muovisia valmislestoja. Valmislestoja on saatavilla useimpiin puukonterämalleihin ja useimmille pituuksille. Valmiilla lestalla nopeutat tupen tekoa huomattavasti.

 Valmiita lestoja voit tarkastella täältä.


Nahkan muokkaaminen


Tupennahan muokkaaminen aloitetaan ohentamalla nahan reunoja. Ohentamattoman nahan läpi neulominen on vaivalloista. 2mm nahkasta voi reunojen paksuudesta ottaa puolet pois. Ohentamiseen on saatavissa monenlaisia nahkahöyliä, joilla ohentaminen sujuu suhteellisen helposti.

Nahkahöyliä pääset katsomaan täältä.


Ohennettu, tasainen pää nahasta jätetään likoamaan veteen. Tässä riittää sentin vesimäärä kipon pohjalla. Nahka imee nopeasti kosteuden itseensä ja on sen jälkeen huomattavasti taipuisampi.



Taivuta noin 5mm matkalta nahkaa kaksin kerroin. Tämän jälkeen kaksin kerroin taitettu nahka jätetään vaneripalojen väliin puristukseen kuivamaan. Huoneenlämmössä nahka on kuiva noin vuorokaudessa. Kuivunut nahka jää muotoonsa ja nahan päästä saadaan hyvännäköinen sauma. Kaksinkerroin taitettu pää vahvistaa myös tupen suuta.

Ennen ompelua

Ennenkuin kosteata tuppinahkaa käydään ompelemaan, niin puukko pitää suojata huolellisesti. Tuppi ommellaan muotoonsa aina niin, että puukko on jää tupen sisälle. Tässä vaiheessa terän saa helposti ruostumaan, jos suojaus päästää vettä lävitseen. Puukko voi myös olla todella tiukka uuteen tuppeensa. Suojaamalla kahvaosan kelmulla ja maalarinteipillä, tupesta saadaan hieman isompi kahvaan nähden. Näin tupesta tulee sopivan tiukka pitämään puukon tupessa, mutta myös helposti irroitettava.

Tupen ompeleminen


 Kasta jälleen nahka veteen, ja anna nahan pehmentyä 15minuuttia. Tämän jälkeen nosta nahka talouspaperin tai pyyhkeen päälle ja painele hetki liikoja vesiä nahasta pois. Vesi tekee nahasta pehmeää, mutta liika pintakosteus saattaa hakeutua terän ja lestan väliin ja aiheuttaa ruostumaa.

Oikean kätinen tuppi
Tämä vaihe on tupen teossa tärkeä!!! Nyt päätetään kätisyys. Jos sinulla oli aikomus roikuttaa puukko oikealla puolella, niin käännä puukko sille lappeelle. Ohjekuvan tupesta on tulossa oikeakätinen. Kahvan oikea syvyys tupen sisällä on hivenen paksuimman kohdan yläpuolella. Näin saadaan tupesta hieman napakka, eikä puukko pääse tippumaan tupesta omia aikojaan.


Ompeluun tarvitset ehdottomasti naskalin, jolla puhkaiset nahkaan langalle läpiviennin. Vaikka nahka on kostea ja pehmitetty, on se edelleen pelkälle neulalle aivan liian kovaa ja paksua. 


Erilaisiin nahkanaskaleihin voit tutustua täältä.

Tupen ompelua ei aloiteta koskaan aivan ylhäältä, vaan muutama sentti yläreunan alapuolelta. Ensin ommellaan kantolenkin soljelle vahvike. Lenkin läpivientireikä tulee tämän ommellun lenkin sisäpuolelle. Aloita siis ompelu noin kaksi senttiä yläreunan alapuolelta. Ompele ensin lenkin yläpuolen lenkki,jonka jälkeen ommellaan koko tupen pituinen sauma.

Ompelemiseen tarvitsen kaksi isoa silmäneulaa ja vähintään 1mm paksuista vahattua lankaa. Yhteen tuppeen lankaa pitää varata noin 2 metriä. Neula solmitaan langan molempiin päihin. Aloitus reijän läpi pujoitettu lanka viedään läpi niin pitkälle, jotta molemmat langanpäät ovat yhtäpitkät. Ompelu tehdään niinsanotusti ristiin. Seuraavaan ommeltavaan reikään lanka viedään molemmista suunnista ja molemminpuolin omalla neulalla, jolloin niinsanottu riistiin neulominen tapahtuu.

Langat ja neulat löydät täältä.
Tässä kohdin ompelu on edennyt jo puoleenväliin. Naskalilla reikiä painaessa, olisi hyvä, jos vastapuolelta painaisi jollain vastaan. Tässä käytössä oli pihdit, jotka sopii ihan hyvin tähän tarkoitukseen.

Nyt ommellaan muutama reikä takaisin päin ja katkaistaan molemmat langat.
Nyt edessä on ompelun lopetus. Lopetus tehdään ompelemalla muutamat läpireijät takaisin päin, käyttäen jo valmiita reikiä. Nyt voit katkaista molemmat langat.

Ompelu on nyt valmis

Tupen muotoilu


Tupen muotoilun voit aloittaa käytännössä heti ompelun jälkeen. Muotoilussa tarkoitus on saada nahka myötäilemään lestan ja kahvan muotoja. Muotoilussa voit käyttää joko luulastaa tai veitsen sivua. Älä missään tapauksessa käytä veitsen teräpuolta, voit helposti tehdä viiltoja nahkaan. Sivele pintaa, ikäänkuin voitelisit leipää. Hitaasti nahka alkaa muotoutua tarkasti muotoonsa. Tässä vaiheessa voit tehdä painokuvioita halutessasi nahan pintaan. Haluttu muoto, kun on valmis niin jätä tuppi kuivamaan ilmavaan paikkaan. Tuppi kuivuu huoneen lämmössä noin vuorokaudessa.

Muotoiluun tarkoitettun luulastan löydät täältä.

Punsseleilla saa koristeltua tupen omannäköisekseen.
 Kuvassa näkyvällä punsselilla on painettu kolme koristeellista kuviota tuppeen antamaan hieman koristeellisuutta. Punsseleita löytyy nykyisin monenlaisia ja niillä pystyy loihtimaan mitä upeampia kuviointeja tuppeen.

Erillaisia punsseleita pääset katsomaan täältä.


 Nyt tuppi on kuivanut vuorokauden ja päästään vetämään puukko ensimmäisen kerran pois tupesta. Puukko irtoaa helposti ja on juuri sopivan tiukka tuppeen, kun kahvasta poistetaan suojamuovit ja teipit. Nyt päästään leikkaamaan ylimääräiset nahat pois.

 Voit käyttää puukkoa tai terävää veistä ylimääräisen nahkan leikkaamiseen. Terävällä veitsellä nahka saattaa leikkautua jopa hieman liiankin hyvin, joten vuole nahkaa varoen, ettet katkaise vahingossa tupen sidota lankoja. Tässä vaiheessa turvallinen työväline on myös nahkahöylä. Sillä saat hyvän lopputuloksen, etkä voi vahingossa katkaista lankoja.


 Nyt tuppi on kantolenkkiä vaille valmis. Tässä vaiheessa voidaan aloittaa tupen värjääminen ja kantolenkki voidaan värjätä samaan aikaan. Poista jälleen puukko tupesta ja aloita värjäys.

Nahkan värjäykseen käytetään narvivärejä. Värejä on saatavilla todella kattavasti. Jos tarkoitus on värjätä vain yksi tuppi, niin 10ml annospullo on todella kätevä. Yhdellä pullolla värjää yhden tupen ja kantolenkin ja pullossa on käytännöllinen suppilo, jolla väriä on hyvä kaataa pumpulille. Jos pidät todennäköisenä, että tulet käyttämään samaa väriä tulevaisuudessa muihinkin tuppeihin, niin kannattaa samantien valita isompi pullollinen väriä. Värjäyksessä on hyvä käyttää kertakäyttöisia muovihansikkaita. Väri tarttuu todella hyvin sormiin ja muuhun tekstiiliin, eikä varmasti lähde pesussakaan helposti pois, joten käytä jonkunlaista alustaa. Kaada väriä pumpuliin ja ala pyyhkimään tuppea pumpulilla. Kun koko tuppi on värjätty, eikä luonnollinen nahan väri pilkistele mistään, niin jätä tuppi jälleen kuivamaan. Väri kuivuu nopeasti ja tupen pääsee käsittelemään vielä saman päivän aikana vahalla. Vaha suojaa tuppea kosteudelta ja lialta. Vaha antaa myös hieman kiiltoa tuppeen. Vahaus kruunaa tupen ja antaa sille arvokkuutta.

Erilaisia narvivärejä ja vahoja löydät täältä.

 On helpompaa käyttää valmiita vyölenkkejä, joissa ainoaksi työksi jää värjäys ja kiinnitys. Jos sinulta jää yli noin 16-20cm pitkiä suikaleita, niin voit tehdä soljen siitä. Leikkaa viivottimen ja terävän mattoveitsen kanssa suikaleesta reilun sentin levyinen pala.

 Taittele solki tähän asentoon. Jos lenkki tuntuu tässä vaiheessä liian pitkältä, niin lyhennä se sopivaan mittaan. Jos sinulla on vyö, niin voit vähän mallailla sen kanssa lenkkiä sopivaan mittaan.

Kun oikea lenkin pituus on löytynyt, puristetaan nahkareijittimellä reikä jokaisen kolmen kerroksen läpi, josta lopuksi lyödään niitti kiinni.


Soljen värjäys
Tässä vaiheessa tuppeen on kiinnitetty D-lenkki, johon solki kiinnitetään lyömällä niitti kiinni. Tämän jälkeen tuppi on täysin valmis vahapinnalle. Vahoja, jotka soveltuvat nahkojen käsittelyyn, on paljon. Yleisimmin käytetty on mehiläisvaha, jota pyyhitään kankaalla tai sienellä tupen pintaan. Vahattu pinta hylkii kosteutta ja likaa, vahaus estää myös nahkaa kuivumasta liikaa. Vahaus on hyvä tehdä aika-ajoin uudestaan. 

Vahoja nahan käsittelyyn löydät täältä.

Toivottavasti näiden ohjeiden perusteella uskallat lähteä kokoilemaan tupen valmistamista.
Nyt toivomme sinulle paljon onnistumisen riemua!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti