Lukijat

lauantai 18. toukokuuta 2019

Poronjäkälä fine dining lisukkeena?


Pallero poronjäkälää luonnossa


On sinun vuorosi isännöidä illallista ja tarkoituksenasi on loihtia tuttava pariskunnalle ilallispöytään maukas ateria. Tällä kertaa haluat poiketa tutuista kaavoista ja tahdot hieman säväyttää, mutta et oikeen tiedä miten sen tekisit?

 Mitäpä luulet, Minkälaisia ajatuksia vieraissa heräisi, jos lautasella olisikin pääruoan lisukkeena jäkälää? Aivan, jäkälää! Ensimmäisenä mieleen tulisi varmasti ajatus siitä, että voiko kaiken tosiaan syödä, mitä lautasella on? Kyllä voi!
Totta puhuakseni, useat fine dining ravintolat ympäri Suomen ovat tarjonneet jäkälää pääruoan lisukkeena ja alkupaloissa jo pitkään, mutta kotona tehdyille illallislautasille jäkälän käyttö ei ole rantautunut. Jäkälä mielletään perinteisesti vahvasti poron ruuaksi ja osittain tästäkin syystä jäkälän tarjoaminen saattaa useita hieman arveluttaa. Jäkälän käsitteleminen ruuaksi saattaa myös olla monelle täysin vierasta, ja mahdollisesti siksi mielletään vain huippukokkien repertuaariin. Tänä päivänä yhä useammat ihmiset suhtautuvat ruokaan hyvin avoimesti ja kokeilevat mielellään heille entuudestaan tuntemattomattomia ruokia. Ainakin itse olen hyvin iloinen siitä, jos joku uskaltaa kokeilla jotain uutta, eikä siitä pidä olla ollenkaan häpeissään vaikka ensimmäisellä kerralla ei aivan onnistuisikaan.

Kerron nyt vaiheittain miten käsittelet pallero poronjäkälän ja miten voisit sen tarjoilla.

1. Leikkaa jäkälästä juuret pois. Liota jäkälää 10 minuuttia kylmässä vedessä. Tässä tarkoituksena on poistaa risut, neulaset ja muu roska. Toista tarvittaessa.

2. Höyrytä jäkälää 10 minuuttia kattilassa.

3. Friteeraa jäkälää 150 asteisessa öljyssä 10 sekunttia. Jätä  hetkeksi talouspaperin päälle, niin Paperi imee pois ylimääräisiä rasvoja.

Mausta esimerkiksi kuivatulla savuporolla ja tarjoile valkosipulilla maustetun smetanan kera. Friteerauksen sijaan jäkälät voi myös maustaa ja kuivata höyrytyksen jälkeen. Hauduta höyryrettyä jäkälää noin 5 minuuttia makuliemessä (esim. Puolukka, mustikka, sieni), valuta jäkälät ja kuivata rapeiksi 50-asteisessa uunissa.

Metsäiset maut yhtyvät riistaruokien kanssa hienosti. Näin ollen Jäkälällä käyttö sopii riistaruoan koristeluun loistavasti. Ei muuta, kun rohkeasti kokeilemaan.

On syytä muistaa, että jäkälien kerääminen ei kuulu jokamiesoikeuksien piiriin, joten lupa keräämiseen on pyydettävä aina maanomistajalta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti