Lukijat

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Kyttäyskopin rakentaminen

Kevät on kyttäyskoppia suunnittelevalle otollista aikaa. Hyvissä ajoin kun kartoittaa omat tarpeensa ja kopin mitat, niin on helpompi lähteä tarvike ostoksille. Halusin tuoda oman koppini eri työvaiheet näkyville ja Antaa yhden vaihtoehdon kopin totetukselle. virheitäkin tuli tehtyä, jotka tuon ilmi työvaihekertomuksissa. On ikävä huomata ensimmäisellä kytistely kerralla, että ampumaluukut on tehty liian korkealle ja lyhyelle etäisyydelle ampuminen vaatiikin jo takapuolen nostoa penkistä. Tosiasiassa rakentelun aikana on hyvin vaikeaa hahmottaa sitä, kun valaistus poistetaan kuinka vaikea on löytää vaikkapa katselukiikareita. Toiminnallisuus on tärkeässä roolissa ja se, että on mukava asento, eikä penkistä tarvitsisi nousta vastakun kopista poistuttaessa. Toivottavasti saatte kertomuksestani jotain vinkkejä itsellenne ja onnistutte tekemään itsellenne kopin jossa on ampujan mukava ja vaivatonta kytätä.




Lattiarunkoon valittiin kakkos nelosta, näin saadaan riittävän tukeva lattia joka ei sitten notku ja nitise. mittoina 1,5m* 2,0m.


                                 Tässä kohtaa hahmottelua sisäkorkeudesta ja kattokulmasta.


Lattian eristyksessä käytössä oli 5cm finnfoam levyä. Kaikki käytettii mitä löytyi ja jälkikin on sen näköistä, mutta toimii ja pitää kylmän loitolla



Ulkopinnassa käytössä oli pohjamaalattu ulkovuori paneli. Nopea tehdä ja jälkikin on ihan siistin näköistä. Iso suositus!


Tässä vaiheessa ikkunat ja ampumaluukkujen paikat ovat löytäneet paikkansa 105cm korkeudesta. Jälkiviisaana todettakoon, että olisivat kyllä voineet olla 10-15 cm alempana. noh, tekevälle saattuu. Korkeampaa tuolia alle vaan. Tämän kesän hommana olisi asentaa vanhasta purkuautosta penkki. Korkeus säädön, kun tekee vielä trapetsikierteellä muutettavaksi, niin käyttäjäkunnan keskinäinen pituuserokaan ei haittaa. Vielä pöytätaso jossa on helppo pitää kiikareita, eväsleipiä ja muuta tarpeellista.


Seinät ja katto tuli eristetty myös 5cm finnfoam levyllä ja niiden päälle tuulensuoja levy antamaan tehdymmän vaikutelman. Omasta mielestäni tuo tuulensuojalevy eristää hiukan noita kolauksia ja ääniä mitä vaikka aseen perän osuminen tai muu vastaava aiheuttaa. Lattiassakin on hyvä käyttää jonkinlaista mattoa. Terassimattoa tuntuvat käyttävän jonkun verran ja itsekkin sen tulen tuohon laittamaan.
Jalustan pystytys tehtiin kierrepaalujen päälle. Jalustan kiinnitys paaluihin kannattaa tehdä huolella ja ennekaikkea ennen kopin paikalle nostoa, vaikka jalusta yleensä aika painava onkin. Allekirjoittanut nimittäin unohti tämän kiinnityksen ja koppia nostettaessa, lattian pohja otti vähän rajummin kiinni jalustaan, niin sehän meinasi tipahtaa paalujen päältä koko helahoito. Muista siis kiinnitys!



Runkopuina oli käytössä 4*4 painekyllästetty ja jäykistysrimoina painekyllästetty lauta. Nurkkatolpista vielä ylimääräiset pois, niin sitten voitaisiinkin aloittaa itse nosto.


Hieman epäilytti paalipiikkien kesto, kun paino olisi jäänyt piikkien kärkeen. Räikkäliinoilla saatiin paino pysymään piikkien juuressa. Hieman vaati kikkailua kun nostettaessa liinan pituutta joutui välillä kiristää ja välillä löysätä. Ilman vahinkoja selvittiin ja se oli pääasia.

Vielä kaide tikkaisiin, niin ei käy vahinkoja. Hajujen hälventämiseksi puhkaistiin katonrajaan reikä 75mm putkelle, joka jatkuu 2metriä katon yläpuolelle. Näin valtaosa ihmistuoksuista saadaan poistettua niin korkealle, ettei ne aiheuta eläimissä epäluuloisuutta.



Vähän näkymia ikkunoista ja sommittelua ruokintakatoksen uudelleen sijoitelusta. Koppi sijoittuu pellon keskellä olevaan metsäsaarekkeeseen, jossa riistaruokintaa on ylläpidetty jo muutamia vuosia. Peurat tuntuvat viihtyvän ruokinnalla hyvin ja ovatkin vakiovieraita. Muutamia kertoja on kameraan tallentunut villisikojakin. Tässä vaiheessa sitä odotti jo kovin lumien tuloa ja tulevia peurankytistelyitä.


Niin usein, myös tälläkin kertaa voidaan todeta, että sitkeys palkitaan. Onnistuneet riistalaukaukset eivät olleet omaa käsialaa, mutta vilpittömät onnittelut ampujalle. Toisena iltana tupla vasat ja toisena 8 piikkinen pukki jonka sarvitrofee pääsi ampujan kodin seinälle aitiopaikalla.


Katso myös juttu rusakon houkuttelumetsästyksestä TÄSTÄ.

Blogini etusivulle pääset tästä.





5 kommenttia:

  1. Onnittelut hienosta kopista! Paljonko ampumamatka ruokinnalle?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ampumamatkaa tulee suurinpiirtein 50metriä. Peuralle ainakin ihan sopiva matka. Ei ole ollut tarvetta pidentää matkaa yhtään.

    VastaaPoista
  3. Hyvää työtä! Mihin sisäkorkeuteen lopulta päädyttiin?

    VastaaPoista
  4. Sisäkorkeus jäi hitusen päälle kahden metrin.

    VastaaPoista